Workshops en lessenreeksen

Cusus meubelmaken : Het stoeltje

7 Sessies van 2,5 uur. Er kunnen zich maximaal 4 deelnemers inschrijven.
Dit is onze cursus meubelmaken. Om alle vaardigheden te oefenen en te leren werken met alle machines maken we een stoeltje dat elke deelnemer mee naar huis mag nemen.
Vereisten: Gezond verstand en voldoende discipline om veilig te werken met machines die potentieel gevaarlijk kunnen zijn.
Prijs: 250 €. Om je in staat te stellen om met wat je geleerd hebt ook echt uw eigen project te realiseren is in de prijs een 10 beurten kaart (waarde 100 €) inbegrepen.
Start van de volgende reeksen :
- Maandag 5 november van 19h30 tot 22h en vervolgens op 12, 19, 26 november en 3, 10 en 17 december.
- Dinsdag 6 november van 19h30 tot 22h en vervolgens op 13, 20, 27 november en 4, 11 en 18 december. UITVERKOCHT
Inschrijving :
Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving cursus meubelmaken" met daarin je naam, voornaam, geboortejaar en de startdatum van de eerste sessie van de reeks waarvoor je wenst in te schrijven. Als je een factuur nodig hebt gelieve dan ook je firmanaam en BTW nummer te vermelden. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.
Agenda:
Deel 1 : Wat is Atelier Vilvoorde ? Veiligheid en verzekering. Afstand van verhaal. Huisregels. Soorten hout en hun toepassing. Kwartier- en dosse-gezaagd. Uitzetting van hout en de gevolgen voor een ontwerp dat niet zal barsten. Van boom tot meubel in 10 stappen. Concept tekening van de stoel. Stuklijst. Versnijdingsplan
Deel 2 : Bespreking van het versnijdingsplan. Recht zagen met de handzaag. Gebruik van de afkortzaag. Afzagen van een balk voor het zitvlak van de stoeltjes van alle deelnemers. Afzagen van een stuk balk voor de poten en de dwarsbalken voor de stoeltjes van alle deelnemers. Gebruik van de tafelcirkelzaag. De deelnemers zagen alle balkjes voor het zitvlak, de poten en de dwarsbalken voor alle stoeltjes voor alle deelnemers.
Deel 3 : Gebruik van de vlakbank (schaaf). Alle deelnemers schaven alle balkjes voor het zitvlak, de poten en de dwarsbalkjes vlak en loodrecht. Gebruik van de vandikte-bank. Alle deelnemers schaven alle balkjes voor het zitvlak, de poten en de dwarsbalkjes voor alle stoeltjes voor alle deelnemers op dikte. Gebruik van de afkortzaag met een aanslag. Elke deelnemer zaagt zijn balkjes voor het zitvlak, de poten en de dwarsbalkjes van zijn stoeltje op de afkortzaag. Verlijming van de balkjes voor het zitvlak.
Deel 4 : Gebruik van schuurpapier. Alle deelnemers schuren beide kanten van het zitvlak glad. Aftekenen van het midden van de cirkel van het zitvlak met gebruik van een cirkelmal. Aftekenen van de gaten voor de poten in de bodem van het zitvlak. Aansnijden van de gaten voor de poten in het zitvlak. Het gebruik van houtbeitels. Slijpen van houtbeitels. Boren. Gebruik van een elektrische slagschroevendraaier. Gebruik van een elektrische schroef/boormachine met torsie-beperking. Alle deelnemers boren de gaten voor de poten in de onderkant van het zitvlak van hun stoeltje. Alle deelnemers beitelen de gaten voor de poten in de onderkant van het zitvlak van hun stoeltje.
Deel 5 : Teken de gaten voor de dwarsbalken af op de poten. Aansnijden van de gaten voor de dwarsbalken in de poten. Uitboren van de gaten voor de dwarsbalken in de poten. Uitbeitelen van de gaten voor de dwarsbalken in de poten. Teken de pennen aan de poten en de dwarsbalken. Aansnijden van de gaten voor de dwarsbalken in de poten en de dwarsbalken. Zaag de kraag voor de pennen aan de poten en de dwarsbalken. Beitel de pennen aan de poten en de dwarsbalken. Werk met de houtbeitel de kragen van de pennen aan de poten en de dwarsbalken af.
Deel 6 : Gebruik van de lintzaag. Zaag de cirkel voor het zitvlak uit met de cirkelmal. Schuur de rand van het zitvlak glad met een schuurblokje. Gebruik van de boven frees. Contourfrezen als alternatief voor CNC frezen. Zet een ronde rand aan beide kanten van het zitvlak. Zet een ronde rand aan alle lange kanten van de poten en de dwarsbalken. Gebruik van de bandschuurmachine. Zet een afgeronde kant aan de onderkant van de poten. Lijm het stoeltje in elkaar.
Deel 7 : Afwerking met solvent dragende verven/vernissen. Afwerking met water dragende verven/vernissen. Borstels en rolletjes. Politoeren. Melanine en laminaat. Gebruik van de lamellenfrees voor blinde permanente verbindingen. Gebruik van duveltjes voor blinde permanente verbindingen. Ingebouwde kasten. Keukens.

Basis elektronica en microcontrollers met de Arduino.

6 Sessies van 2,5 uur. Er kunnen zich maximaal 6 deelnemers inschrijven.
De cursus Arduino is onze opleiding over microcontrollers. We geven een introductie in de elektronica, overlopen de passieve componenten (weerstanden, condensatoren, spoelen, transformator) en de belangrijkste actieve componenten (de transistor en de operationele versterker). We leren je solderen en omgaan met een experimenteer-bord. Daarna gaan we in op de architectuur van de Atmel AVR microcontroller (het brein van je Arduino) en leren je hoe je een Arduino kan programmeren. We bouwen een ganse reeks projecten: met LED's, schakelaars, LCD- displays, DC motoren, stappen motoren, temperatuursensors,... Alle basisblokken waarmee je later zelf complete projecten kan bouwen. De reeks bestaat uit 6 lessen die wekelijks op dezelfde avond doorgaan van 19u30 tot 22u00 in Atelier Vilvoorde (De Kruitfabriek – Steenkaai 44D – 1800 Vilvoorde). In de prijs van deze cursus (250 €) is een 10 beurten kaart (waarde 100€) inbegrepen zodat je na het volgen van deze workshop ook echt aan je eigen projecten kan komen werken. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 6 om ons in staat te stellen om individuele begeleiding te verzorgen. Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar info@ateliervilvoorde.be. Je zal een antwoord krijgen met betalingsinstructies en wat praktische informatie. (Als je je bedrijfsgegevens inclusief BTW nummer opgeeft krijg je ook een factuur). .
Vereisten: Je hoeft geen technische achtergrond te hebben, we straten van nul.
Prijs: 250 EUR. Om je in staat te stellen om met wat je geleerd hebt ook echt uw eigen project te realiseren is in de prijs een 10 beurten kaart (waarde 100 €) inbegrepen.
Start van de eerst volgende reeks: Donderdag 15 november om 19u30 in Atelier Vilvoorde. De volgende sessies zijn op 22 en 29 november en 6, 13 en 19 december telkens van 19h30 tot 22uur.
Inschrijving: Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving cursus Basis elektronica en microcontrollers met de arduino 15 november" met daarin je naam, voornaam en geboortejaar. Als je een factuur nodig hebt gelieve dan ook je firmanaam en BTW nummer te vermelden. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.
Agenda:
Deel 1 : Wat is Atelier Vilvoorde. Wiskunde: Omwerken van vergelijkingen, Werken met hele grote en hele kleine getallen. Elektriciteit en analogie met luchtdruk. Spanning, stroom en weerstand. De spanningsdeler. De condensator. De Spoel. De Transformator. Veel gebruikte grootheden en hun eenheden.
Deel 2 : De Diode. De Transistor, De transistor als schakelaar. De Geïntegreerde Schakeling (IC). TTL poorten AND NAND OR XOR. SR-Flip-Flop, D-Flip-Flop, Schuifregisters. Een RAM geheugen IC. Tellers Delers en Timers. Getallen stelsels en binair rekenen. Optellers, Vermenigvuldigers. De microcontroller. 8 bit @ 16MHz kan je daar wat mee ?. Hoe werkt een (AtMega 328 AVR) CPU ?
Deel 3 : De Arduino IDE. Wat je vooraf moet weten: {} // /* */ # include setup() en loop(). Serial.begin() , Serial.print() en Serial.println(). delay() , delayMicroseconds() , millis() en micros().De Arduino leren rekenen : Data types voor gehele getallen, decimale getallen, (lees)tekens en arrays. Assignement = en Operators + - * / % , machten, wortels en driehoeksmeetkunde, U,L en UL. Compound statements : ++ -- += -= *= /= %=. Scope : local en global static volatile const en #define. Boolean en comparision = ! > < >= <=. Conditionele verwerking : if , if else if else , switch case break default. Loops : for while do while en de sprong goto. Functies
Deel 4 : LED schakelen met pinMode en digitalWrite. Schakelaar meten met pinMode en DigitalRead, LCD aansluiten met de LiquidCrystal bibliotheek, 230V schakelen met een relais. Afstandsmeting met een ultrasoon sensor. PIR infrarood bewegingsdetector. Servo aansluiten. (Servo werking, servo als aandrijfsysteem, RC-snelheidsregelaar aansluiten).
Deel 5 : Stepper motor : Werking, Onze stepper, Uw code, Arduino bibliotheek, Accell bibliotheek. Analoge input met analogRead() : Lees temperatuursensor. Verbeter de resolutie met analogReference(). Meer dan 5V meten => de 20V voltmeter. Analoge output met analogWrite() => Motorsnelheidsregeling maken. De I2C – interface. De SPI - interface
Deel 6 : Alles aan elkaar rijgen: Bouwstenen combineren tot grote projecten. Code documenteren. Bibliotheken aanmaken.